onze specialisaties

Naast de algemene kiné en revalidatie kunt u bij ons ook terecht voor volgende speciale behandelingen.

Manuele lymfdrainage Vodder

Deze techniek is bedoeld voor mensen waar er stagnatie is in het lymfsysteem waardoor er geen goede doorstroming is van het lichaamsvocht. Zo ontstaan niet-zichtbare en zichtbare oedemen. Deze oedemen kunnen fysieke en mentale klachten veroorzaken.

Myofasciale therapie

Bij deze therapie behandelen we pijnen die hun oorzaak vinden in het verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen zich pijnpunten, Trigger points genoemd. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken zoals; dry needling, stretching, tens, warmte,...

Manuele therapie

In de manuele therapie beschouwen we het lichaam als 1 geheel en leggen we verbanden tussen de verschillende delen en stelsels van het bewegingsapparaat. De bedoeling is het herstellen en verbeteren van dit bewegingsapparaat via mobilisaties, oscillaties, manipulaties, harmoniserende technieken,... aangevuld met de juiste oefentherapie.

Kinesiologie

Dit is een diagnostische methode waarbij we met specifieke spierfunctietesten een gezondheidsprobleem gaan benaderen en evalueren.

Taping

In de praktijk gebruiken we zowel de klassiek kinesiotape als de nieuwere dynamic tape.

Kinesiotape is een elastische tape dat in staat is om spieren op een correcte manier te onderstuenen. Deze tape kan volgende effecten hebben; pijndempend, spanning verhogen, ontspannend, ondersteunend voor gewrichten, bloed- en lymfebanen.

Dynamic tape is een extreem elastiche tape, 2-dimensioneel. Door zijn hoge elasticiteit functioneert het als een soort 2de spier. Het heeft unieke eigenschappen welke meerwaarde zijn in de revalidatie en op het sportveld.

Osteopathie

Deze therapie zet de volledige mens centraal. De behandeling kan bestaan uit verschillende manipulaties of zachte technieken om verschillende organen of spieren vrij te krijgen. Deze therapie is ook zeer werkzaam bij stressklachten (zoals hyperventilatie) of atypische klachten (zoals spontane rugpijn). De osteopathie kijkt verder dan de aandoening en legt linken: vb. kniepijn kan aan de basis liggen van een verkeerde stand van de knie en deze verkeerde stand kan uit het heupbeen vertrekken. Door ipv enkel de knie te behandelen wordt ook de heup behandeld die de eigenlijke oorzaak is. Dit zorgt voor een sneller en langdurig effect. Osteopathie zorgt voor dat extraatje dat soms nodig is.

Bewegingsconsulent

life is like riding  a bycicle, to keep your balance you must keep moving 

Albert einstein

"Bewegen is gezond." Dat weet iedereen. Maar overdaad schaadt en ook te weinig of slechte beweging is nefast.

Bewegingsconsulenten zijn gespecialiseerd in het geven van bewegingsadvies, rugscholing, ... om letsels aan het bewegingsapparaat te voorkomen.

Er is veel aandacht aan het preventieve aspect. Patiënten wordt geleerd wordt hun lichaam correct te gebruiken zodat ze opnieuw of  verder kunnen blijven functioneren.  Hierbij krijgen patiënten ook oefeningen mee naar huis.  in 99% van de tijd zijn ze immers niet in de praktijk.  Het is heel belangrijk om ook in deze tijd te oefenen en een correcte houding te automatiseren.


Handrevalidatie


Het voorkomen van een aandoening aan de hand, pols of onderarm kan het dagelijkse leven in belangrijke mate beïnvloeden en verloopt bij iedereen op een andere manier. Daarom is een individuele aanpak zeer belangrijk.

Een hand is heel complex. Het dient zowel stabiel als mobiel te zijn om functioneel te zijn. Daarom werken we samen met u aan zowel de mobiliteit als de stabiliteit, volgens noodzaak.

De handrevalidatie is speciaal gericht op de revalidatie na een operatie of ongeval waarbij botten, pezen of zenuwen beschadigd kunnen zijn. Een snelle en specialistische aanpak is dan van groot belang.

Maar ook bij instabiliteit of arthrose is deze therapie een meerwaarde. Er worden specifieke oefeningen aangeleerd en indien nodig worden hulpmiddelen bekeken voor in het dagelijkse leven. 

Littekenbehandeling


Het betreft hier het medisch behandelen van littekens en niet esthetisch. 

Littekens na operaties kunnen verklevingen geven in de onderliggende structuren. Als deze structuren niet meer kunnen functionneren zoals voorheen kunnen allerlei klachten ontstaan in spieren, gewrichten, fascia,...

Het is belangrijk littekens te behandelen zodat deze klachten in omliggende weefsels en structuren voorkomen kunnen worden. Als er reeds klachten zijn, kan er nog behandeld worden. Ook oudere littekens (tot 20j) kunnen nog behandeld worden.


NST Therapie

Neurostructurele Integratie Therapie (NST) is een zeer krachtige en effectieve geavanceerde 'body work' techniek, die gebruikt kan worden bij multiple gezondheidsproblemen, zowel structureel, biochemisch als emotioneel. Toepasbaar op acute en chronische pathologieën, gebruik makend van het autoregulatie systeem van het lichaam en dit op zachte, tijdbesparende en veilige manier. De resultaten zijn langdurig corrigerend zelfs voor de moeilijkste en chronische pathologieën.

Men past een aantal specifieke manuele technieken toe in een welbepaalde volgorde over de wervelzuil, evenals het abdomen, de ledematen en de schedel. Deze technieken zijn dwars gericht over spiervezels, pezen, ligamenten of neurologische structuren en worden toegepast met een variabele druk, terwijl het inlassen van welbepaalde rustpauzes het lichaam de tijd geeft om te reageren op de behandeling.

Door met duimen en/of vingers een korte, rollende beweging te maken op specifieke plaatsen op zacht weefsel (meestal spieren en pezen) wordt het lichaam geprikkeld, waardoor er veranderingen gaan optreden. Stapsgewijs wordt het zelfgenezend vermogen 'wakker' gemaakt. Om het lichaam de kans te geven om de prikkel te verwerken, wordt er na enkele rolbewegingen een pauze ingelast. De patiënt wordt daarbij, indien mogelijk, even alleen gelaten. De behandeling is pijnloos en niet belastend. Er wordt geen fysieke kracht gebruikt.

Deze techniek gaat ervan uit dat in zeer veel gevallen het lichaam zichzelf kan herstellen.

Dit zelfherstellend vermogen is constant actief. Door de enorme hoeveelheid prikkels die de hersenen te verwerken krijgen, komt het regelmatig voor dat er een storing in de 'communicatie' plaatsvindt, met als gevolg dat er geen spontaan herstel optreedt.

Deze methode geeft aan het lichaam weer het signaal om tot herstel over te gaan. Op deze manier komt er weer balans en kunnen vele acute en chronische klachten verdwijnen.

Met het prikkelen van de fascia (bindweefsellaagje om de spier) wordt niet alleen een lokale reactie bereikt, maar vindt ook verandering in corresponderende plaatsen in het lichaam plaats. Naast het verhelpen van lichamelijke problemen, zien we ook vaak uitkomst bij emotionele processen.